Materiale textile

Confortul termic si protectia impotriva razelor solare raman doua provocari majore in timpul verii, oricat ar fi aceasta de frumoasa fata de restul anotimpurilor. Oferta industriei textile abunda in privinta hainelor de sezon, insa cum era de asteptat, nu tot ce se gaseste in magazine corespunde cu nevoile reale ale oamenilor.

De aceea este esential ca in alegerea hainelor de vara sa privim mai intai la felul si calitatea materialului si abia dupa aceea sa ne indreptam atentia spre cromatica, design sau brand.

Unele tesaturi au tendinta de a retine caldura, trimitand-o inapoi spre corp printr-un proces ce poate fi comparat, la scara redusa, cu efectul de sera. Acest lucru este valabil cel mai frecvent in cazul fibrelor sintetice, cum ar fi poliesterul. Un alt factor important este capacitatea de retinere a apei.

Cele mai apreciate materiale raman, indiferent de tipul lor, cele naturale, deoarece permit mai bine pielii sa respire decat cele sintetice. Nu sunt de dat la o parte nici produsele care sunt doar pe jumatate “naturale”. Tesaturile wicking sunt confectionate artificial, de regula din poliester, sau dintr-un amestec de bumbac si poliester. Spre deosebire de alte materiale, acestea sunt special concepute sa ridice umezeala la suprafata, acolo unde sub incidenta razelor solare se evapora. Persoanele care petrec vara o buna parte din timp afara, desfasurand activitati fizice solicitante, precum si sportivii (ex:ciclistii) trebuie sa aiba o asemenea tinuta.

De departe bumbacul ramane cel mai potrivit material pentru orice tip de activitate desfasurata outdoor pe parcursul anotimpului cald. Bumbacul este poros, ceea ce inseamna ca va permite aerului sa circule si sa mentina corpul la o temperatura optima si este deopotriva durabil, fiind capabil sa faca fata la o varietate de conditii. O alta proprietate utila a acestuia este ca poate fi spalat la masina, uscat si calcat rapid. Intr-un mediu cald, abilitatea de a spala cu rapiditate imbracamintea este esentiala.

O varietate de material potrivit pentru sezonul cald obtinut tot din bumbac se numeste cambrai. Folosit pentru prima data in nordul Frantei, in Cambrai, aspectul sau decolorat a devenit deosebit de popular in anii ’80 si ’90 ai secolului trecut. Din acest material confortabil sunt lucrate camasi, fuste, pantaloni si alte accesorii vestimentare “casual”. Panza naturala obtinuta din in este un alt material lejer si durabil, insa are dezavantajul ca este mai scumpa decat bumbacul. Incredibil de usoara, panza de in se prezinta pe piata textila ca un material ideal pentru zilele toride.